De serviciile oferite beneficiaza o multitudine de pacienti adulti cu cele mai diverse patologii cardiovasculare, intre care cele mai prevalente sunt cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, valvulopatiile, cardiomiopatiile, hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm si conducere, arteriopatiile. In particular, sectia este centru de referinta pentru evaluarea si tratamentul pacientilor cu hipertensiune pulmonara in cadrul programului specific al Ministerului Sanatatii. Acesti pacienti beneficiaza de expertiza si dotarile obtinute in urma castigarii mai multor granturi de cercetare pe aceasta tema.
I.EVALUARE CLINICA
II.EXPLORARI PARACLINICE
- ELECTROCARDIOGRAFIE
- ECG standard
- Holter ECG 24 ore
- MONITORIZARE A TENSIUNII ARTERIALE 24 ore (ABPM)
- MONITORIZARE a functiilor vitale (4 monitoare)
- PROBE RESPIRATORII (prin colaborare cu Institutul Clinic Fundeni)
- EXPLORARI CU RADIONUCLIZI, TOMOGRAFIE COMPUTERIZATA, REZONANTA MAGNETICA (prin colaborare cu Institutul Clinic Fundeni)
- CATETERISM CARDIAC, CORONAROGRAFII, ANGIOGRAFII PERIFERICE (prin colaborare cu Laboratorul de cateterism cardiac)
- EXPLORARI ELECTROFIZIOLOGICE (prin colaborare cu Laboratorul de electrofiziologie)
- LABORATORUL DE ECOCARDIOGRAFIE EUROECOLAB – www.euroecolab.ro
Primul laborator din Romania cu acreditare europeana (obtinuta in martie 2009), este laborator de referinta al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara. Laboratorul a obtinut in 2015 reacreditarea, fiind in prezent singurul laborator din Romania acreditat european in ecocardiografie de stress si singurul care detine acreditare avansata in ecocardiografie transesofagiana. - Laboratorul a fost creat ca urmare a castigarii unui grant national de infrastructura in cadrul programului PN-II (Capacitati 2007) si ofera urmatoarele explorari:
- Ecocardiografie transtoracica (2D, Doppler spectral, color, tisular, 3D, speckle tracking)
- Ecocardiografie transesofagiana (2D, 3D, sub monitorizarea permanenta a functiilor vitale)
- Ecocardiografie de stress (efort fizic la bicicleta dedicata, teste farmacologice) pentru detectarea ischemiei, a viabilitatii, a rezervei contractile, a semnificatiei hemodinamice a unor valvulopatii
- Tehnici ecografice speciale: examinari 3D in timp real, speckle tracking, de contrast (inclusiv transpulmonar), in scop diagnostic si de cercetare
- Ecografie vasculara
Laboratorul, complet digital, beneficiaza de baza de date unitara in care sunt stocate integral toate examinarile, cu motor de cautare intern.
De explorarile din laborator beneficiaza pacienti din toate sectiile Institutului, din alte spitale si din spitalizare de zi.
De dotarile si expertiza existente beneficiaza un mare numar de medici rezidenti si specialisti (cardiologie, medicina interna, ATI, pediatrie, urgenta s.a.) care efectueaza stagii formative in laborator.
III.TRATAMENTE
- TERAPIE MEDICAMENTOASA
- TERAPIE INTERVENTIONALA (pentru bolnavi coronarieni, valvulari periferici, valvuloplastii, boli congenitale) (prin colaborare Laborator Hemodinamica si Cardiologie Interventionala)
- CARDIOSTIMULARI, RESINCRONIZARI, MONTARE DE DEFIBRILATOARE CARDIACE (prin colaborare cu Laboratorul de electrofiziologie)
- INTERVENTII CHIRURGICALE CARDIACE SI VASCULARE (prin colaborare cu Clinica de Chirurgie Cardiaca si Sectia de Chirurgie Vasculara).
N.B. Terapiile adecvate cazurilor (in special cele chirurgicale), se discuta in sedinta saptamanala medico-chirurgicala, unde se prezinta cazurile si explorarile lor; sunt prezenti cardiologi, cardiologi interventionisti chirurgie cardio-vasculara, anestezisti din toate Clinicile/Sectiile Institutului.
PROGRAME DE CERCETARE STIINTIFICA finantate din fonduri nationale si internationale obtinute prin competitie directa. Colaborari stiintific active concretizate prin publicatii comune cu centre de elita din tara si din Italia, Belgia, Israel, Franta, Olanda, Norvegia. Participare in studii multicentrice nationale si internationale (inclusiv sub egida Societatii Europene de Cardiologie si a Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara).
Numar de articole ISI cu autori din sectie publicate in ultimii 5 ani (2014-2018): 80