


Prezentare proiect
Titlul proiectului:
„Cresterea capacitatii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu și a Institutului Clinic Fundeni de gestionare a crizei sanitare COVID-19
Codul proiectului (SMIS):
Obiectivul general al proiectului
Protejarea sanatatii populatiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, prin investitii în infrastructura sanitara care contribuie la dezvoltarea de la nivel national, regional și local a sistemului, reducand inegalitatile în ceea ce priveste starea de sanatate, și care consolideaza capacitatea de reactie a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” și a Institutului Clinic Fundeni la criza de sanatate publica cauzata de raspandirea virusului SARS-CoV-2.
Avand ca grup tinta nediscriminatoriu populatia Romaniei și avand ca rezultat doua entitati dotate pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de COVID-19, cu capacitati adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2/ de gestionare a crizei sanitare.
Obiective specifice
Valoarea echipamentelor de protecție personală achiziționate = 1,050,175.160 Euro;
Valoarea echipamentelor medicale achiziționate = 8,907,393.030 Euro.
Prezentare parteneri
Solicitantul proiectului, IUBCV Prof. Dr. C. C. Iliescu, are la bază o bogată tradiţie în domeniul cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare, fiind staţia terminus pentru urgențele chirurgicale cardiace și vasculare. Tot în IUBCV Prof. Dr. CC Iliescu funcționează din anul 2019 și singurul centru public de simulare în anestezie și terapie intensivă din București (CESIMAB), printr-un parteneriat încheiat cu UMF Carol Davila și Institutul Clinic Fundeni, proiectul fiind finanțat de către Guvernul Elvețian și Ministerul Sănătății.
Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” este o instituţie de interes public naţional, definită ca structură critică în parteneriatul NATO-România, cu personalitate juridica, aflată în administrarea şi subordinea Ministerului Sănătăţii conform Hotararii de Guvern nr. 144/2020 privind organizarea și functionarea Ministerului Sanatatii, cu completarile și modificarile ulterioare.
Anual, personalul medical din cadrul IUBCV Prof. Dr. C. C. Iliescu îngrijeşte între 48.000 şi 50.000 pacienţi, din care aproximativ 14.000 în spitalizare continuă, realizând în ultimii 10 ani o valoare a ICM-ul peste 2,2 (ICM-ul reprezintă un indicator al complexității pacienților îngrijiți într-un spital, iar valoarea de peste 2,2 încadrează IUBCV Prof. Dr. C. C. Iliescu pe locurile 1-3 între cele peste 400 de spitale din România în fiecare statistică anuală) și o durată de spitalizare medie mai mică de 5,5 zile.
Partenerul proiectului: Institutul Clinic Fundeni, reprezinta una din cele mai importante unitati medicale romanesti în patologia dificila gastrointestinala, digestiva, hepatica, urologica, renala, hematologica, neurologica, pediatrica, radiologica. Este singurul institut în care se efectueaza trei tipuri de transplant (hepatic, renal și medular) prin cele trei centre de excelenta:
Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul pentru Transplant Medular.
Numarul pacientilor internati în anul 2019 este de 51.709 în spitalizari continue și 90 975 în spitalizare de zi.
În contextul actual, cel în care intreg sistemul medical a fost redimensionat și organizat astfel incat sa poata gestiona cat mai bine pandemia de COVID- 19, I.C. Fundeni a cautat solutii de monitorizare în functie de afectiune, a unor parametri semnificativi de urmarit în timp pentru aprecierea cat mai exacta a evolutiei bolii, a aparitiei complicatiilor pentru a preveni degradarea iminenta a starii de sanatate a acestora. În Institutul Clinic Fundeni sunt angajati un numar de 1.562 personal medico-sanitar (medici, alt personal superior sanitar, asistenti medicali, registratori, statisticieni medicali) și 576 personal auxiliar.