Despre noi

DESPRE ÎNCEPUTURI

Dr. C.C. Iliescu, primul profesor de cardiologie din România, a înfiinţat, la 13 decembrie 1945, primul centru de asistenţă curativă şi profilactică a cardiacilor la dispensarul “Bucur”, socotit totodată şi primul centru de învăţămînt de specialitate.

După 1 martie 1948, a devenit policlinică şi a funcţionat pe strada Xenopol nr.19.

De la 1 iunie 1957, centrul, denumit ASCAR, a devenit spital şi policlinică avînd o structră organizatorică modernă şi o reţea extinsă în întreaga ţară.

Dr. P.D. White spunea la vremea aceea: “ASCAR-ul este unic în Europa şi poate servi ca model oricărei ţări în asistenţa cardiacilor”.

ŞCOALA DE CARDIOLOGIE

Prof. Dr. C.C. Iliescu a înfiinţat şcoala de pregătire a medicilor cardiologi în 1950, în condiţii moderne, cu unitate corornariană, sală de cateterism, teste de evaluare şi servicii de recuperare.

Printre cei care au dat şcolii de cardiologie un nume de prestigiu se numără: Prof. Dr. Aurel Moga, Conf. Dr. Lazăr Kleinerman, Conf. Dr. Matei Iliescu, Prof. Dr. Ioan Orha, Conf. Dr. Radian Petrescu, Dr. V. Cunescu, Dr. Petronela Vintilă, Dr. Radu Enescu, Dr. Dinu Drăghici, Dr. Doina Rogozea, Dr. Dumitru Petre, Dr. Roman, Conf. Dr. Emil Viciu, Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, Dr. Marcel Efraim (radiolog), Dr. Lobel (electrocardiografist).

Prof. Univ. Dr. Eduard Apetrei promotorul ecocardiografiei în România.

ŞCOALA DE CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ

Prof. Dr. N. Hortolomei de la spitalul Colţea. Prima operaţie pe cord închis (stenoză mitrală) la spitalul Colţea – 1953 decembrie. Echipa: Hortolomei, Setlacek, Ghiţescu, Tr. Ştefănescu; anestezist: G. Litarczek.

Prof. Dr. Voinea Marinescu a înfiinţat, în 1959, clinica de chirurgie din spitalul Fundeni, cu o secţie de chirurgie cardiovasculară. Prima operaţie pe cord deschis în 1961. Echipa: V. Marinescu, Dan Setlacek, Marian Ionescu, L. Ionescu anestezist G. Litarczek.

Din şcoala de la Fundeni aminitim: Dr. T. Ghiţescu, Dr. G. Litarczek, Dr. Bradu Fotiade, Prof. Dr. Ilie Pavelescu, Dr. Dacia Litarczek, Dr. Bălan, Dr. Theodora Petrilă, Prof. Dr. Emil Cardan, Dr. Anton Belcev (din Israel), Prof. Dan Făgărăşanu, Dr. Radu Făgărăşanu specialist C.E.C.

Dr.Marian Ionescu (stabilit în Marea Britanie în 1965) este socotit unul dintre marii chirurgi cardiovasculari din prima jumătate a secolului XX. Numele lui este citat de şapte ori în “Istoria Chirurgiei Cardiovasculare” apărută în SUA în 1992 (The Evolution of CARDIAC SURGERY, editor Indiana University Press). După 1990, a fost ales membru onorific al Academiei de Ştiinţe Medicale şi membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cetăţean de onoare al oraşului natal, Giurgiu, şi profesor de onoare UMF Bucureşti.

Prof. Dr. Ioan Pop De Popa (venit în 1974 de la Tg. Mureş) a separat chirurgia cardiovasculară de chirurgia generală, ca specialitate de sine stătătoare. De numele său se leagă dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare moderne, colaboratori ai săi sunt actualmente profesori în Târgu-Mureş, Cluj Napoca, Timişoara, Bucureşti. A inventat valva biologică de porc mistreţ şi proteza vasculară care-i poartă numele.

Prof. Dr. Costin Carp a separat, în 1991, serviciul de cardiologie de Spitalul Fundeni şi a constituit Institutul de Cardiologie, sub denumirea: “Institutul de Cardiologie «Prof. Dr. C.C. Iliescu»”.

ÎN PREZENT

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr.C.C.Iliescu” București a fost înființat prin Ordinul ministrului sănătății nr.1230/1991 și funcționează ca unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică din data de 01.04.1992.

Institutul a dobândit profil de urgenţă prin Ordinul Ministrului Sănătăţii Publice nr.1996/10.12.2008, iar clasificarea de tip IM i-a fost atribuită conform prevederilor din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, din anul 2016 (ordinul Ministrului Sănătăţii nr 657/15.06.2016), în institut funcţionează, fără personalitate juridică, Centrul de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare, parte a reţelei internaţionale GUARD-HEART dedicată bolilor cardiovasculare rare, acreditată european ȋn 2016.

Institutul beneficiază de personal medical cu o înaltă pregătire profesională şi ştiinţifică, specializate în ţară şi străinătate după ultimele tehnici moderne, de echipament medical modern, furnizând servicii medicale de specialitate pentru bolile cardiovasculare, în regim de spitalizare continuă, de zi şi urgență, ce cuprinde tehnici hibrid complexe de cardiologie interventionala si chirurgie cardiovasculara, servicii de asistare mecanica circulatorie inclusiv asistare mecanica circulatorie pe termen lung, proceduri de diagnostic si tratament de electrofiziologie, ecocardiografie inclusiv tehnici speciale de ecocardiografie, de imagistica şi radiologie, de analize medicale uzuale şi specifice, activităţi de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Anual sunt executate peste 700 intervenţii pe cord deschis (36% din totalul intervenţiilor realizate în prezent în România) de cele 6 unităţi de profil.

Totodată, institutul desfăşoară activitate de cercetarea stiintifica medicala, inclusiv studii clinice în domeniul medicamentelor, valorificată la numeroase congrese naţionale şi internaţionale, activităţi de invatamant medical universitar si postuniversitar, îndrumare tehnică şi metodologică a rețelei de profil din întreaga țară, coordonare de programe nationale de sanatate.

 

Skip to content